Motstånd mot kvinnliga präster växer

Motståndet mot kvinnor som är präster växer sig allt starkare. Nu vill flera olika kristna sammanslutningar bilda ett eget riksomfattande stift för de som inte tycker som svenska kyrkan, att kvinnor ska få bli präster. -Man känner sig utkörd, säger Hans Olof Eriksson, ordförande för strängnäsavdelningen av Svenska kyrkans fria synod, som är mot kvinnliga präster.
I Strängnäs stift finns ungefär 60 medlemmar av svenka kyrkans fria synod, som verkar för att kvinnor inte ska få bli präster. Synoden bildades i början av 80-talet av människor som är oroliga för vart kristendomen är på väg, och är uppbyggd av så kallade dekanat som fungerar ungefär som stiften. Det är delar av den här organisationen tillsammans med laestadianer, kyrkliga förbundet och andra bibeltrogna rörelser som vill ha ett riksomfattande stift. Eller Missionsprovinsen som det kallas. Man vänder sig alltså emot att ungefär helften av befolkningen ska få bli präster, och känner sig samtidigt själva diskriminerade för sina åsikter. -Man måste vara politiskt korrekt för att bli prästvigt i svenska kyrkan idag. Samhället har förändrats men vad är det som säger att kristendomen ska förändras för det, säger Hans Olof Eriksson, ordförande för strängnäsavdelningen av Svenska kyrkans fria synod.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".