Fullt med gifter i Spelhagen

Kraftigt förhöjda värden av cancerframkallande kolväten och giftiga tungmetaller - det är vad som döljer sig under markytan i Spelhagsområdet i Nyköpings hamn, enligt en färsk konsultrapport.

  

Det nyköpingsbaserade fastighetsbolaget Klövern vill bygga bostäder på området men den sanering som i så fall krävs kan bli dyr.

Det var för snart ett år sen som länsstyrelsen stoppade planerna på bostäder i Spelhagen.

Kommunledningen var positiv, men länsstyrelsen ställde krav på ytterligare undersökningar av marken först, eftersom det bland annat varit en gammal industritipp på området och tidigare undersökningar visat på miljögifter.

Och den nya undersökning som kommunen lagt cirka en miljon kronor på visar med råge på att området är fullt av miljögifter.

Halterna av cancerframkallande polyaromatiska kolväten är mycket höga - som mest mer än hundra gånger högre än riktvärdet för känslig markanvändning, som är klassningen på den mark som ska användas som bostäder.

Och riktvärdena för giftiga metaller för känslig markanvändning överskrids flera gånger om i flera fall, det gäller kadmium, arsenik, kvicksilver och framför allt bly.

Det finns också höga halter av explosiv deponigas i marken.

Så länge inget görs och massorna får ligga orörda så är det enligt konsultrapportens bedömning ingen fara med miljögifterna i Spelhagen - eftersom de ligger under markytan.

Men ska det byggas och då framför allt bostäder - ja då krävs omfattande saneringsarbeten förenade med höga kostnader.

Troligen har området läckt ut miljögifter i Stadsfjärden under lång tid, miljögifter som nu kan ligga i bottensedimenten.

Rapporten varnar också för att läckaget ut i Östersjön kan öka om klimatförändringarnas prognoser om höjt vattenstånd slår in. 

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".