"Det borde anställas fler logopeder"

Det borde finnas fler logopeder som hjälper personer som drabbats av afasi efter till exempel en stroke.
Det tycker Ulrika Ahlbäck som är cheflogoped på landstinget Sörmland.

Ulrika Ahlbäck menar att det idag finns en risk att patienter med afasi blir utan hjälp. Ahlbäck vill bland annat att det skapas logopedtjänster inom primärvården.

– Definitivt. Man borde ha samma rätt till språklig träning med en logoped, som patienter med fysiska bortfall har rätt till sjukgymnastik, säger hon.

En person som lider av afasi har efter en stroke eller slag mot huvudet har fått svårigheter med tal och språk. Hos logopeden får patienterna hjälp att hitta tillbaka till språket. Och Ulrika Ahlbäck tycker alltså att det behövs logopeder inom primärvården och att det bör finnas logopeder som gör hembesök så att ingen patient riskerar att bli utan hjälp. Att i nuläget inte kunna erbjuda det är synd tycker Ulrika Ahlbäck.

– Det känns tråkigt. Man kan med enkla medel förbättra livskvalitén hos människor på kommunernas serviceboenden, säger hon.

– Det borde därför anställas fler logopeder, tillägger hon.

Sören Stenius drabbades av en stroke för tolv år sedan. Han tappade helt sitt språk men efter besök hos en logoped kom det gradvis tillbaka. Sören spekulerar om hur hans språk varit om han inte fått träffa en logoped.

– Jag hade väl möjligen kunnat frambringa ljud som betydde ja eller nej, men det skulle knappast ha kunnat kallas ett språk, säger han.

Nina Mittjas
nina.mittjas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".