Kunder betalar för försvunnet vatten

Vattenledningarna i de sörmländska kommunerna läcker som såll. Värst läcker det i Gnesta, där var tredje liter vatten aldrig når fram till slutkonsumenten. Totalt i landet försvinner cirka 173 miljoner kubikmeter vatten per år, det mesta i läckage men en del används av vattenverken att spola ur systemen.

Förutom ett stort slöseri med resurser så innebär det att VA-kollektivet tvingas betala för produktion av vatten som de aldrig ser röken av.

Men Gnesta är inte ensam om sitt stora läckage, och har heller inte det största.

Kommuner som Strängnäs, med 28 procent vatten som inte når slutkunden och Katrineholm har ett betydligt större läckage, men allra mest vatten som produceras men som kommunen inte kan ta betalt för har Eskilstuna.
Närmare hälften av läckaget i det kommunala vattenledningsnätet i Sörmland kommer från Eskilstuna.

Totalt i Sörmland är svinnet närmre 4 miljoner kubikmeter per år, 4 miljarder liter varav Eskilstuna står för drygt 1,7 miljoner kubik.

Jesper Fredersen menar att det av kostnadsskäl är omöjligt att helt få stopp på läckaget, det är något VA-kollektivet får leva med.

I Gnesta planerar man nu att satsa närmare en och en halv miljon kronor om året på att rusta sitt vattenledningsnät.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".