Dödsskjutningen kan bli fall för RÅ

Dödsskjutningen i Borsökna utanför Eskilstuna i maj förra året kan bli ett fall för Riksåklagaren. Men de anhörigas advokat, Hans Ramshorn, säger att han först ska läsa beslutet och prata med anhöriga innan han fattar beslut att gå vidare.
I fredags rapporterade vi att vice överåklagare Ulf Dighed beslutat att det inte ska inledas någon ny utredning mot polisen som sköt en 20-årig taxirånare till döds. De anhörigas advokat Hans Ramshorn överväger att gå vidare och få fallet prövat av Riksåklagaren, men han säger att han först vill prata med de anhörga och läsa det senaste beslutet. Det var i mitten av maj förra året som en 20-årig man stal en taxibil i Strängnäs. Färden slutade med att 20-åringen körde in i en polisbil i Borsökna utanför Eskilstuna. Strax därefter sköts han till döds av en polisman. Efter händelsen inleddes en förundersökning om vållande till annans död mot den polisman som sköt 20-åringen. Men i oktober beslutade åklagaren Ulf Barck-Holst att lägga ned förundersökningen. Barck-Holst ansåg att polismannen kunde anta att 20-åringen var beväpnad - även om det senare visade sig att 20-åringen inte var det - och därför sköt för att försvara sig. Mamman till 20-åringen överklagade då beslutet att lägga ned förundersökningen, och som Sveriges Radio Sörmland rapporterade i fredags blir det inte någon ny utrednign mot polisen. Vice överåklagare Ulf Dighed menar att polismannen inte har varit oaktsam. Med den information som polisen hade, inte var fel att använda tjänstevapnet och skjuta 20-åringen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".