Domkapitlet ger kyrkoherden rätt

Domkapitlet ger kyrkoherden i Kafjärdens församling i Eskilstuna rätt mot kyrkorådet, som vill begränsa kyrkoherdens makt. Den slutsatsen kan man dra efter att domkapitlet har yttrat sig i hur kyrkoordningen ska tolkas.
- Det är självklart att kyrkorådet ska lyssna på vad domkapitlet säger. Ett klokt kyrkoråd går inte emot beslutet, säger kyrkoherden Saga-Lena Höglin. Kyrkorådet har lagt ett förslag till omorganisation som bland annat innebär att kyrkorådet och inte kyrkoherden ska vara arbetsledare och ansvara för ekonomin. Förslaget innebär bland annat att kyrkoherden inte längre skall vara arbetsledare för församlingens kamrer och kyrkvaktmästare. Det har kritiserats av kyrkoherden Saga-Lena Höglin, som menar att det blir svårt att leda församlingsarbetet. Kyrkans Akademikerförbund har också motsatts sig förslaget. Makt Konflikten mellan kyrkorådet och kyrkoherden handlar om ansvar och om hur mycket makt politikerna i rådet respektive tjänstemännen ska ha. Domkapitlet, som inte uttalar sig i det enskilda fallet, utan endast hur kyrkoordningen ska tolkas, säger att man ska skilja mellan kyrkorådets funktion som styrelse och kyrkoherdens ansvar som ledare. Domkapitlet anser att det är en kyrkoherde som ska ansvara för arbetsledning och ha det samlade ledningsansvaret och ha tillräckliga resurser för det. Kyrkorådet träffas på måndagskvällen för att diskutera domkapitlets beslut. - Vi ska ta ställning på mötet, säger Gunnar Dickfeldt, moderat ordförande i kyrkorådet. Han vill inte värdera domkapitlets beslut innan kyrkorådet har haft sitt möte.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".