Underskott på 43 miljoner i Nyköping

Nyköpings kommun riskerar ett underskott på 43 miljoner kronor. Nästan hälften av förlusten, 19 miljoner kronor, beror på börsraset. Kommunen har förlorat på de pensionspengar kommunen placerat på börsen. Dessutom har kommunen inte fått 12 miljoner som den hade räknat med från staten.
Kommunen hade räknat med ett plus på 100 000, men det blir alltså 43 miljoner minus, enligt de senaste prognoserna. För år 2003 har kommunen lagt en budget som är i balans. Saga-Britt Landelius, fullmäktiges ordförande, säger att en skattehöjning inte är aktuell med anledning av underskottet. Kommunledningen ska analysera ekonomin innan den fattar beslut om vad som bör göras, men besparingar är nödvändigt, säger Saga-Britt Landelius, socialdemokraterna. Normal hushållningspolitik - Alla verksamheter ska använda de resurser som finns och inte mer. Det är inte så att verksamheterna står stilla. Det finns en tillväxt, men nu måste tillväxten begränsas till de pengar som finns, säger kommunsstyrelsens ordförande Göran Forssberg. Det stora underskottet ligger på äldre- och handikappomsorgen och kostnaderna skenar iväg när det gäller placeringar av personer med missbruk. - Det måste vi hitta former för, men vi måste också ge de anställda en större roll i exempelvis verksamhetsplanering. Det sparar pengar, det inte så att det är någon ko på isen. I mitten av 90-talet genomförde kommunen större åtgärder. Nu gäller vanlig hushållning. Det är klart att det finns strukuturproblem som vi måste ta tag i. Hur kommunen är organiserade, decantralisera eller centralisera vissa verksamheter. Vi måste också se över hur kommunen utnyttjar lokaler. Situationen är allvarlig, men vi vet vad vi ska göra, säger Göran Forssberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".