Landstinget Sörmland positiva till hyrläkarstopp

Landstingspolitiker i Sörmland är positiva till att Landstingen går samman och slutar hyra in läkare från bemanningsföretag.
Kostnaden för inhyrda läkare har ökat kraftigt över hela landet de senaste åren och nu vill landstingsförbundet att alla landsting går samman och gemensamt stoppar användningen av hyrläkare. I Sörmland kostade hyrläkarna över 30 miljoner kronor förra året, en ökning med 30 procent jämfört med år 2001. Eftersom samma problem finns över hela landet hoppas nu Landstingsförbundet att gemensamt hyrläkarstopp från alla landsting skulle tvinga de som jobbar som hyrläkare att istället ta fasta jobb. Kristina Jonsson, på landstinget Sörmland, menar också att det här skulle underlätta rekryteringen av läkare och spara pengar till landstinget. Men många ser ett hyrläkarstopp som ett helt orimligt förslag. På uthyrningsföretaget Rent-a-doctor, säger vd:n Sven Erik Telander att landstingen inte skulle tjäna nånting på ett hyrläkarstopp i och med att man skulle bli tvungna att satsa mer på egen rekrytering och administration.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".