Frälsis till angrepp på politikerna

I ett brev till alla 79 kommunfullmäktige- ledamöter i Eskilstuna går Frälsningsarmén till hårt angrepp på vad man kallar det svaga kommunala stödet för de sämst ställda.
- Det är sanslöst svagt, säger kårsekreteraren Lennart Pettersson.
Efter flera påstötningar erbjuder sig Frälsningsarmén att själv driva en dagcentral för hemlösa, ensamma och missbrukare - bara kommunen ställer upp med bland annat lokaler. Problem i vinter I brevet till kommunpolitikerna säger Frälsningsarmén att den flera gånger de senaste åren påpekat det besvärliga läget för hemlösa och missbrukare, men utan att få förståelse för det. I vinter har problemet blivit tydligt, menar Lennart Pettersson. - Många gånger blir man utslängd från gallerior och det är inte lätt att veta var man tar vägen när det är 30 grader kallt. 150 hemlösa Enligt kommunens siffror är det ungfär 150 eskilstunabor som är hemlösa. Frälsningsarmén uppskattar att det är något fler, men å andra sidan bedömer man att gruppen som konstant har akuta problem kanske är så liten som 25. Men sammantaget är behovet att ha någonstans att vara på dagarna stort. En plats där man kan slå sig ner och fika, sköta hygienen och kanske också tvätta sina kläder. Plus möjligheten att få en del social service. "Vi tar hand om det" Förra året var frågan om en dagcentral uppe till diskussion mellan flera instanser, men det ledde ingen vart. Nu erbjuder sig Frälsningsarmén driva verksamheten - om kommunen ställer upp med lokal och medel. - Vi säger klart och tydligt att nu är vi beredda att ta hand om det här och vi är öppna för att vem som helst kan kliva in i den gemenskapen, säger Lennart Pettersson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".