Fortsatta tågförseningar på Svealandsbanan

Förseningarna på Svealandsbanan mellan Eskilstuna och Stockholm kommer att fortsätta. Det framgår av Banverkets förslag till framtidsplan som presenterades på tisdagen. De åtgärder som finns med i Banverkets planeringen räcker inte för att minska förseningarna så mycket som man skulle vilja.
Förseningar har under lång tid orsakat stora problem för resenärerna på Svealandsbanan. Under det sista halvåret har i snitt vart femte tåg varit sent och förseningarna kommer att fortsätta, i alla fall enligt banverkets förslag till framtidsplan. I den konstaterar verket att det varit problem med Svealandsbanan ända från starten och att man behöver bygga ut enkelspåret till dubbelspår. Det ska man också göra mellan 2004 och 2015, åtminstone på sträckan Eskilstuna-Folkesta, men dubbelspår på hela banan kommer att dröja längre. Förseningarna fortsätter Samtidigt konstaterar också Banverket också att antalet tågförseningstimmar på Svealandsbanan skulle behöva minskas med 50 procent för att vara på en acceptabel nivå, men samtidigt bedömer Banverket att det inte är möjligt utifrån de åtgärder som finns med i planeringen fram till 2015. På SJ anser säger man att enkelspåret är en stor orsak till alla förseningar på Svealandsbanan. Även om det är bra att Banverket planerar för dubbelspår på vissa sträckor, önskar Irja Bäckström, chef på Affär Sörmland på SJ önskar att det kunde gå snabbare. - Nu pratar man om tio år framåt och det ser ju jag som ett problem eftersom vi har ett ökat resande.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".