Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Övervakningskameror i Eskilstuna

Publicerat torsdag 16 januari 2003 kl 14.48
Nu är det fritt fram för kameraövervakning på Fristadstorget i Eskilstuna, eftersom Länsstyrelsen har gett sitt formella tillstånd.
Polisen vill sätta upp 14 övervakningskameror på Fristadstorget för att i förebyggande syfte försöka minska brottsligheten. Av antalet anmälda våldsbrott mellan januari 1999 och juni förra året begicks drygt 30 procent i de mest centrala delarna där torget finns. Länsstyrelsen anser att den höga brottsligheten i centrum väger tyngre än intrånget i den personliga integriteten. Oklarheter Beslutet innebär att själva torget får filmas mellan nio på kvällen och sex på morgonen fram tills årskiftet. Kamerorna kommer att kunna identifiera personer på ett avstånd av upp till 50 meter från kameran. Filmerna får polisen bevara under högst en månad, om inte materialet får betydelse för brottsligheten. Men polisen fick inte igenom önskemålet om att få filma på angränsande gator och filma ända till november 2004 och därför är det är osäkert om det kommer att sättas upp några kameror, även om kommuen lovat att ställa upp med pengar. - Vi ska ta upp en diskussion med kommunen och det är rimligt att under det här året investera i kameror, under så kort tid, säger polismästare Svens Johansson. Han menar att övervakningskamerorna kostar pengar och frågan är om det är rimligt att betala pengar och sätta upp kameror när det är osäkert om polisen får fortsatt tillstånd efter 2003. Länsstyrelsens beslut gäller till årskiftet. Utvärdering De brottsförebyggande effekterna ska senare utvärderas och följas upp för en förnyad tillståndsprövning. Frågan som ska ställas är om brottsligheten har minskat med kamerorna eller om den istället stigit inom andra delar av kommunen. Om inte polisen, kommunen elller Justitiekanslern, JK, överklagar Länsstyrelsens beslut inom tre veckor får kamerorna sättas upp. Om någon överklagar till Länsrätten kan det dröja.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".