Sörmländskt kustfiske i kris

Det sörmländska kustfisket är i en akut kris idag. Flera viktiga fiskarter minskar kraftigt liksom fångsterna. Bengt Jartberg från Sjösa utanför Nyköping har fiskat längs kusten i mer än 30 år:
Idag går diskussionerna höga om möjligheterna att driva igenom ett svenskt torskfiskestopp. Syftet med stoppet är att rädda torsken i Östersjön för att öka möjligheterna till småskaligt kustfiske istället för det storskaliga industrifisket som tär hårt på havets resurser. Och kustfisket i Sörmland behöver allt stöd det kan få - torsken försvann här som viktig fångsart för minst 10 år sedan. Enligt Fiskeriverket, så har de sörmländska kustfiskarnas fångster sammanlagt minskat med två tredjedelar de senaste tre åren - då det gäller vissa arter som aborre, strömming och lax så har minskningen varit ännu större. Bengt Jartberg från Sjösa utanför Nyköping har fiskat längs kusten i mer än 30 år. Då fanns ett femtiotal fiskare längs sörmlandskusten, idag uppskattar han att det finns ett 10-tal aktiva kvar även om fler har licens. Och idag skulle han aldrig rekommendera fisket som yrke.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".