Nordiskt konstcenter planeras i Eskilstuna

Det finns planer på ett större samarbete för att visa nordisk samtidskonst med nav i Eskilstuna. Kenneth Åström, som är chef för Eskilstuna kostmuséum, planerar tillsammans med ett antal personer inom konsten att göra Eskilstuna till ett centrum med en återkommande mässa eller utställning.

– Det började med en diskussion på museet om att visa nordisk samtidskonst. Vi ville då utöka det till något större. Det har vuxit till en större diskussion med andra personer i landet. Vi har dragit igång, utan ekonomisk bärkraft. Vi vill skapa ett projekt och se om vi kan få ekonomiskt stöd. Vi tycker att den nordiska samtidskonsten ska ha ett nav någonstans.

Idag finns det ingen som har samlat den nordiska samtidskonsten och Eskilstuna kan därför bli centrum, säger Kenneth Åström.

– Eskilstuna är rätt stad. Den ligger geografiskt bra till. Skulle vi lägga det i Stockholm, Göteborg eller Malmö skulle detta försvinna bland allt annat kulturellt utbud. Eskilstuna behöver en identifikation. Konsten är en oantastlig symbol och det skulle betyda mycket för Eskilstuna.

Målet är att utställningen ska bli verklighet 2010 och att det ska vara ett återkommande arrangemang vart tredje år. Men redan 2009 finns idéer om att visa upp nordisk samtidskonst i samband med att Eskilstuna fyller 350 år.

– Det är ett vågspel. Vi har samlats kring idén och den har väckt stor uppmärksamhet. Vi hoppas att få pengar till det också, säger Kenneth Åström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".