Stödet ökar för svenske fången på Kuba

Stödet ökar nu för den 23-årige svensk som sitter fången på en amerikansk militärbas på Kuba. En nystartad förening, Guantanamogruppen, begär att regeringen ska kräva av USA att svensken friges.
Den 23-årige svensken från Örebro, Mehdi Muhammed Ghezali, har nu suttit fången på den amerikanska Guantanomobasen på Kuba i drygt ett år. Hittills har den unge svensken inte anklagats för något brott och har inte ställts inför domstol. Han har inte heller fått ta emot hjälp från advokat. Den nybildade Guantanamogruppen, som bland annat består av flera riksdagsledamöter, anser att USA:s behandling av svensken strider mot mänskliga rättigheter och internationell folkrätt. Guantanamogruppen begär nu att den svenska regeringen ska kräva att han friges. Den vänsterpartistiske riksdagsledamoten Elina Linna från Nyköping, blev tidigt engagerad i 23-åringens öde. Delvis på grund av att hon själv har barn i ungefär samma ålder och att både hon och 23-åringens mamma kommer från Finland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".