Större barngrupper ökar stressen

Barngrupperna blir allt större på flera förskolor runt om i Sörmland. Såväl personalen som barnen blir stressade när barngrupperna blir större, utan att resurserna ökar.
Ett av problemen med många barn i grupperna är att ljudnivån blir allt högre. I Gnesta har politikerna beslutat att det ska vara två barn mer per grupp, vilket tydligt märks, ljudnivån blir allt högre och personalen och barnen blir stressade, det säger flera av dem som jobbar med barnen. Barngrupperna i Strängnäs är också stora, så där har man istället ökat antalet grupper istället för antalet barn. Och likadant gör man i Vingåker. Det är en lång rad av reformer som gör att det blir så här. -Staten stiftar lagar utan att kommunerna får mer resurser, det säger Elsi-Mari Ekrot som jobbar med att sätta ihop barngrupperna i Sandbäcksområdet i Katrineholm. Hon säger att det framför allt behövs nya lokaler.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".