Sämre betyg

Niondeklassarnas betyg i både Nyköping och Eskilstuna har försämrats - i Eskilstuna mycket kraftigt. Höstterminen 2001 hade 21 procent av niondeklassarna i Eskilstuna icke godkänt i ett eller flera kärnämnen, som svenska, engelska och matematik. Höstterminen 2002 var siffran 30 procent. I Nyköping var motsvarande siffror 19,5 jämfört med 20,8.
I mitten av 90-talet hade Nyköpings kommun sämst lärartäthet i landet, dvs det var färre lärare per elev än det var i övriga landet. Resurserna då dagens niondeklassare började skolan var dåliga, bland annat försvann speciallärare och klasserna blev större. Det kan vara en förklaring till varför närmare 21 procent av niorna i Nyköping var obehöriga att söka till de nationella programmen på gymnasiet i december. Betygen försämrades med lite drygt en procentenhet jämfört med höstterminen 2001. - Det finns väl en viss misstanke om att det kan vara en av orsakerna, säger förvaltningschef Erik Carlgren. Kraftig försämring I Strängnäs har betygen förbättrats något, men i Eskilstuna har betygen försämrats kraftigt - från 21 procent utan godkänt betyg i ett eller flera kärnämnen till 30 procent icke godkända. En grundläggande förklaring som tjänstemännen ger är att kommunen tog emot fler flyktingar förra året och de har inga förutsättningar att klara betygen. 2003 spås bli ett kärvt kommunalekonomiskt år och det försämrade ekonomiska läget, med ett förväntat underskott på 43 miljoner kronorn år 2002 i Nyköping oroar förvaltninsgchefen för skolan, Erik Carlgren. - Om det blir tal om åtstramningar kan det innebära att vi måste organisera oss på ett annat sätt och göra samma arbete med bibehållen kvalitet, men med färre personer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".