44 procent av ungdomar söker högskolan

I Sörmland läser 44 procent av ungdomarna vidare på högskola eller universitet efter gymnasiestudierna innan 25 årsålder. Det är färre än riksgenomsnittet, men ändå en ökning jämfört med tidigare år.
Samtidigt är det fler tjejer än killar som söker vidare till högre studier. Det visar en rapport från Högskoleverket. Trenden är att allt fler ungdomar söker vidare till högre studier före 25-årsålder. De regionala skillnaderna är stora och beror på den sociala sammansättningen i länen, enligt Högskoleverket. Sörmland hamnar i bottenligan när det gäller andelen som söker vidare till högre studier. 52 procent av tjejerna går vidare till högskole- och universitetsstudier medan det bara är 37 procent av killarna. Enligt Stig Forneng på Högskoleverket har andelen som sökere till högre studier ökat med det dubbla de senaste 15 åren, men för Sörmlands län finns ingen motsvarande siffra, men Forneng säger att det vore konstigt om Sörmlands län skiljer sig från landet i övrigt. Laila Teofilusson är studievägledare på St. Eskils gymnasium i Eskilstuna säger att killarna traditionellt väljer de yrkesinriktade programmen, som ledder till jobb eller andra vidareutbildningar, som exempelvis kvalificerade yrkesutbildningar istället för högskola eller universitet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".