Bönder i protest mot strandskydd

Lantbrukarna i Strängnäs och Eskilstuna vill inte att strandskyddet i Mälaren utvidgas.I utredningen om Mälarens stränder som länsstyrelsen la fram i höstas, så föreslås att strandskyddet utvidgas från 100 till 300 meter. Men i sitt remissvar på utredningen säger nu lantbrukarnas riksförbund, LRF att de bestämt motsätter sig det.
Idag är strandskyddet på den sörmländska sidan av Mälaren 100 meter. Förslaget att utöka skyddet till de 300 meter som redan gäller på den norra sidan, i Västmanland, är ett försök att trygga det rörliga friluftslivets och allmänhetens tillgång till det lilla som inte redan på ett eller annat sätt är privat eller bebyggt. Förutom lantbrukarna så tvekar också Strängnäs kommun, Kommunen tycker att förslaget tar för litet hänsyn till behovet att utveckla tätorterna. Men lantbrukarnas nej är alltså inte absolut, men man vill förhandla i det enskilda fallet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".