Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Diskrimineringsvilliga städbolag har uppdrag hos kommuner

Publicerat torsdag 29 november 2007 kl 06.40

De städbolag som i våra sändningar på onsdagen sa sig vara beredda att diskriminera anställda med invandrarbakgrund har i flera fall uppdrag åt offentliga uppdragsgivare.
Det handlar om städuppdrag hos kommuner, landsting och statliga myndigheter.

Miljöteamets platschef i Eskilstuna är beredd att garantera att det skickas en svensk städare till vårt påhittade IT-företag när SR Sörmlands reporter ställer frågan det trots att det strider mot svenska diskrimineringslagar att sortera bort städare med invandrarbakgrund, uttalande som bolagets VD Tomas Östgren igår beklagade. 

Miljöteamet ansvarar idag för städningen på Migrationsverket i Flen, viss städning åt landstinget och Flens kommun samt åt länsstyrelsen.

Katarina Synnerfors är administrativ chef på länsstyrelsen och ansvarig för deras städupphandlingar. 
– I det här läget kan vi inte agera mot städbolagen, säger hon.

Företaget Västmanlands städ har en del städning åt Eskilstuna kommun, medan Servum och ISS vars platschefer också var beredda att sortera bort städare med invandrarbakgrund är två av de bolag som städar åt Nyköpings kommun.

Servums vd Cecilia Ingre gick igår ut och beklagade de uttalanden som bolagets platschef gjort medan Iss regionchef Jan Gustavsson tog diskrimineringen i försvar.
– Ja om vi har möjlighet att ställa upp på det så gör vi naturligtvis det, säger Gustavsson. 

Nyköpings kommun anser att det idag inte går att göra något åt diskriminerande städföretag. Åke Jonsson, som är ansvarig för upphandlingar av städtjänster säger att kommunen är bunden av avtal.

Men han utesluter inte att det kommer att märkas nästa gång kommunen upphandlar städtjänster och han säger att han ska ta upp frågan till diskussion med de berörda bolagen, Servum och ISS.

SR Sörmland förtydligar

Det städföretag som länsstyrelsen i Sörmland anlitat är ett fristående företag i Miljöteamets företagsgrupp.  Miljöteamets platschef i Eskilstuna, som  uttalat sig på ett sätt som kan tolkas som diskriminerande mot anställda med invandrarbakgrund, lyder under ett annat bolag i företagsgruppen.

Det städbolag som länsstyrelsen anlitat, Miljöteamet i Stockholm, är ett av de företag i Sveriges Radios undersökning som agerat på ett icke diskriminerande sätt.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".