Morddömd på permis kritiseras

En man som för två år sen dömdes för tre mord i Göteborg, ska nu få sin första permission från Karsuddens sjukhus i Katrineholm. Det har Länsrätten i Sörmland meddelat i en dom. Men åklagaren i målet, Carl Bergström, kommer att överklaga Länsrättens beslut.
Det var vintern 2001 som en man under tre dagar dödade tre personer i Göteborg. Mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård på Karsuddens sjukhus, eftersom han bedömts ha lidit av en svår psykos när han begick morden. Nu får han fri permission inne i Katrineholm under ett par timmar. Men i domen saknas information om mannen förstått varför han mördade tre personer i Göteborg vintern 2001. Och hur långt bearbetningen av brotten kommit, förklaras inte heller. Detta borde finnas med, säger Carl Bergström, för att kunna ge mannen permission knappt två år efter morden. Professorn i rättspsykiatri, Anders Forsman, på Lillhagens sjukhus i Göteborg menar dock att två år egentligen är en ganska lång tid innan permission. Han har dock förståelse för att anhöriga känner obehag över permissionen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".