Fler kör fulla på förmiddagen

Det behövs regelbundna mätningar för att veta hur omfattande rattfylleriet är. Därför har Statens väg- och transportforskningsinsitut gjort en studie i tre län, bland dem Södermanlands län. Den visar bland annat att det i huvudsak är män som kör rattfulla, och att de flesta rattfyllerister påträffas på förmiddagen.

Studien har gjorts i Östergötland, Sörmland och Örebro län under en mätperiod på elva månader. Den visar att rattfylleriet är klart högre på förmiddan än senare under dagen , fler män än kvinnor kör rattfulla och det är vanligare från 35 år och uppåt att köra med alkohol i kroppen.

VTI vill nu gå vidare och göra en nationell studie för att kunna jämföra resultaten.

- Om man vidtar vissa åtgärder vill man kunna följa upp det för att se om det har blivit bättre eller sämre och det är också intressant i förhållande till andra trafiksäkerhetsproblem och var man ska satsa resurserna säger Åsa Forman forskare på VTI.

Maria Turdén
maria.turdén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".