Demokratiforum ska ge inflytande

Demokratiforum, kallas en ny satsning från Eskilstuna kommun, som bland annat är tänkt att få fler från socialt utsatta bostadsområden att engagera sig politiskt. 8 politiker ska tillsammans med lika många utvalda personer som bor i områdena, bilda ett forum som ska fungera som en länk mellan folk i områdena och politikerna.

Jian Zolfagary, som bor i ett av områdena där Demokratiforum ska startas, var med på ett möte om ökad demokrati under måndagen.

– Det känns jättebra. För första gången kan de som bor i området vara med och bestämma, säger Jian Zolfagary.

Under måndagen var det premiär för den nya formen av mötesplats, som ska ge Eskilstunabor i fyra av stans miljonprogramsområden, större möjlighet att påverka sin boendemiljö och vardag.

Det är Eskilstuna kommun som står bakom initiativet till att starta demokratiforum i Eskilstunas bostadsområden. Sal-Skiftinge, Årby, Nyfors och Råbergstorp-Lagersberg kommer att få var sitt Demokratiforum.

Tanken är att det här ska få dem som bor där att engagera sig politiskt. På sikt hoppas man även att det här ska få fler att gå till valurnorna.

Forumen kommer att bestå av 8 politiskt valda ledamöter, en från varje parti, som i sin tur väljer varsin boende-ledamot från bostadsområdet.

– Det här är en nytändning för oss politiker, säger socialdemokraten och fullmäktigeledamot i Eskilstuna kommun, Sören Gustavsson, som var med på måndagens möte.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".