Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Schyman avgår efter skatteaffärerna

Gudrun Schyman avgår som partiledare för vänsterpartiet. Det meddelade hon vid en presskonferens i riksdagshuset på söndagen.
- Det var inte överraskande och jag tycker att det var rätt beslut, säger Elina Linna, riksdagsledamot för vänsterpartiet i Sörmland.
Partidistriktet i Sörmland tycker att det var rätt att hon avgick. - Det var det enda möjliga beslutet, säger ordföranden Firat Nemrud. Gudrun Schyman förklarade varför hon avgår vid presskonferensen: - Det politiska arbetet är fullständigt blockerat av den situation som nu råder. Dels diskussionerna om mina deklarationer, men framförallt kopplingen till frågan om jag kan vara kvar som partiledare eller inte och den situationen är ohållbar. Av det skälet har jag då valt att säga att jag avgår som partiledare. Jag tror att jag mycket väl ha kunnat bidra till att återupprätta partiets förtroende, men det var bara och endast om det fanns ett hundraprocentigt stöd i partiet och så är inte situatioen och därför väljer jag att istället avgå som partiordförande och jag gör det nu, sa Schyman. Gjorde fel Gudrun Schyman fick frågan hur det kändes att inte ha fått stöd under de samtal som under helgen förts med ledande partiföreträdare. Schyman ansåg att de bedömningar hon mött varit helt riktiga. Samtidigt sade hon att hon både velat och tror sig ha kunnat på ett bra sätt fortsätta leda partiet. Men det fanns ett helt avgörande förbehåll: - Det hade bara kunnat fungera om jag hade haft hundraprocentigt stöd, sade Schyman. Gudrun Schyman sade att den senaste krisen skiljer sig mot de kriser hon varit i tidigare, då bland annat som en effekt av hennes alkoholism. - Den här gången inser att jag har gjort fel, det anser jag inte att jag gjort tidigare, säger Gudrun Schyman. Det som hänt nu är en politisk fråga som rör partiets själ. Hon sade att hon bett om delvis hjälp med deklarationen, men inte i den utsträckning hon borde ha gjort. - Jag ångrar å det djupaste det beslutet, och kunde jag backa tillbaka skulle jag göra det, men det går ju inte, sade hon. "Rätt att avgå" Elina Linna, vänsterpartiets riksdagsledamot från Sörmland, säger att hon inte tror att Schyman med avsikt gjort felaktiga avdrag i deklarationen. - Jag tror absolut inte att det har varit avsiktligt, utan jag tror på henne när hon säger att hon inte velat luras, säger Linna, som inte vill säga vem hon vill ska ta över som partiledare. Även Lillemor Johansson, ombudsman för vänsterpartiet i Sörmland tycker att Schymans avhopp var det enda rätta och hon säger att hon helst ser Jonas Sjöstedt eller Lars Ohly som ny partiledare. Oklart vem som tar över Vänsterpartiets partisekreterare Pernilla Zethreaus sade vid presskonferensen att ett extra partistyrelsemöte ska hållas den 7 februari. Där ska partiet välja en första och en andre vice ordförande. Den förste vice ordföranden kommer att fungera som tillförordnad partiledare fram till den ordinarie partikongressen i februari nästa år. Pernilla Zethraeus ville inte före partistyrelsmötet spekulera i namn. - Fram till dess kommer beredningsarbetet att pågå. (SR Sörmland/TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".