Eskilstunasoldat avled av skottskada

En anställd soldat ur Nordic Battle Group avled på onsdagseftermiddagen efter att ha skottskadats i samband med en övning i Skövde. Soldaten var i 20-årsåldern och hemmahörande i Södermanland.

Soldaten ingick i ett granatkastarkompani vid Skaraborgs regemente, P 4, som övade stridsskjutning på ett skjutfält nära Skövde garnison.

– Enligt min uppfattning rör det sig om en helt normal övning som de var ute på, säger stabschefen vid regementet P4, Agne Gustavsson, som inte kan säga vad det var för vapen som användes.

– Jag vet inte exakt, men min uppfattning är att det rör sig om det handeldvapen som soldaterna bär.

Olyckan inträffade vid 14.30-tiden och enligt Försvarsmaktens hemsida anlände ambulansen efter omkring 25 minuter.

Under färden till Kärnsjukhuset i Skövde försämrades mannens tillstånd, och man gjorde återupplivningsförsök. Vid framkomsten till sjukhuset konstaterade läkarna att mannen avlidit.

De närmare omständigheterna kring olyckan är ännu inte kända.

– När det gäller de direkta omständigheterna har vi inte startat utredningen än. Försvarsmakten kommer att göra en utredning kring händelseförloppet men i nuläget vet vi inte exakt hur det har gått till.

Ett 30-tal personer blev vittnen till olyckan och de får nu krishjälp på regementet.
– De tar vi hand om med vår krisgrupp med förstärkning från präster och konsulenter, säger Agne Gustavsson.

Under torsdagen kommer en minneshögtid att höllas för den döde mannen.

Tomas Ek
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".