Jakt på skarv tillåten under häckningstid

Den förvaltningsplan för fågelarten skarv som Naturvårdsverket nu har antagit, uppmanar till skyddsjakt under häckningsperioden. Det innebär att ett antal fågelungar kommer att svälta ihjäl i sina bon när föräldrarna skjutits.
Naturvårdsverkets förvaltningsplan kommer nära 15 år efter att skarvens explosionsartade ökning inleddes med upptäckten av en koloni i Bråviken 1988. Enligt beräkningar finns det nu cirka 150 000 skarvar längs den svenska kusten och i flera större insjöar. Ända sen ökningen satte fart så har yrkesfisket sett skarven som en fiende och i Naturvårdsverkets förvaltningsplan uppmanas till jakt vid redskap även under häckningsperioden, trots att det medför att föräldrarlösa ungar svälter ihjäl. Enligt Christer Pettersson så är det även idag många ungar som svälter ihjäl när föräldrarna fastnar i fiskeredskap. Naturvårdsverket ger också grönt ljus, om än i undantagsfall, för att ägg ska kunna förstöras i bona. Hetsen mot skarven motiveras inte av att fågeln utgör en fakisk konkurrent till fisket, enligt förvaltningsplanen livnär sig skarven bara i mycket liten omfattning av kommersiellt viktiga arter som ål och lax. Åtgärder som jakt och skövling av bon har heller inte minskat skarvens ökningstakt snarare tvärtom, säger Christer Pettersson på Naturvårdsverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".