Allt fler anmäler diskriminering

Allt fler sörmlänningar med invandrarbakgrund anmäler att dom blivit diskriminerade. Det visar statistik från Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO. Förra året anmälde tolv personer att dom blivit diskriminerade. För tio år sen gjordes inte en enda anmälan.
De flesta anmälningar handlar om att personer känner sig diskriminerade när dom sökt arbete. En av dom är 36-åriga maskiningenjören Snjezana Jakopovic. Hon kom till Sverige från Bosnien för tio år sen och bor i dag i Katrineholm. Snjezana Jakopovic från Katrineholm har förgäves sökt över hundra jobb de senaste åren - utan att få napp. Hon anser att hon blir diskriminerad eftersom hon inte är svensk. När Snjezana Jakopovic förra året inte fick ett jobb i en klädbutik - och fick veta att jobbet i stället gick till en mindre kompetent person, så anmälde hon arbetsgivaren för diskriminering. DO kunde dock inte bevisa att någon diskriminering ägt rum, och anmälan las ner. Trots alla motgångar på arbetsmarknaden, så trivs Snjezana Jakopovic i Sverige och vill stanna här. Därför tänker hon fortsätta att söka arbete.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".