Delade meningar om topless i badhus

Hälften av simhallarna i länet förbjuder kvinnor att bada topless inomhus. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio Sörmland har gjort.

Maja Backlund från Björkvik utanför Katrineholm tycker det är diskriminerande att män får bada med bar överkropp, men inte kvinnor. Själv har hon och hennes vänner blivit avvisade från ett badhus i Stockholm när dom badat topless.

Maja Backlund från Björkvik är medlem i det feministiska nätverket ”Bara bröst”, som vill ifrågasätta kvinnokroppen som sexobjekt. Det gör de genom att bada barbröstade i simhallar runtom i Sverige.

Men kvinnobröst ska inte visas upp i simhallen, det står många badvakter o badhuschefer i Sörmland fast vid.

Fem av nio simhallar i Sörmland säger nej till toplessbad för kvinnor, det visar en rundringning som Radio Sörmland gjort. Så här säger till exempel Torbjörn Kock som är chef för Hjortenbergsbadet i Nyköping.

– Vi tillåter det inte eftersom andra badgäster inte vill ha det så, säger han.

Och många badvakter runtom i länet håller med Torbjörn Kock om att besökarna kan tycka att det är stötande att se nakna kvinnobröst när de går och simmar. Särskilt barn, äldre och muslimer pekas ut som grupper som skulle kunna ta illa vid sig.

På två badhus är det upp till badvakterna själva att besluta från fall till fall, om kvinnor ska få bada med bar överkropp eller inte. Två simhallar som däremot uttryckligen säger att toplessbad är helt okej, det är Vattenpalatset i Eskilstuna och Simhallen i Vingåker.

Barbro Arvidsson är chef för simhallen i Vingåker.

– De får gärna bada topless för mig. Det var väldigt vanligt för 10-15 år sedan och då var det igen som reagerade. Jag har inget emot det nu heller, säger hon.

Nätverket ”Bara bröst” har anmält flera badhus till jämställdhetsombudsmannen, Jämo, men Jämo bestämde sig förra veckan för att lägga ner anmälningarna.

Petra Levinson
petra.levinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".