Ostlänken inte så viktig för Ryan Air

Bara ett par veckor efter det att banverket sa nej till att under överskådlig framtid bygga höghastighetsbanan Oslänken genom Sörmland, så kom beslutet om Ryan Airs storsatsning på Skavsta flygplats i Nyköping med flera nya internationella flyglinjer. Ryan Airs vd Michael O´Leary säger att höghastighetståg på intet sätt är avgörande för satsningen
Vi kommer att växa även utan snabbjärnväg - frågan är inte så viktigt säger Michael O´leary VD för Ryan Air som på tisdagen tillkännagav en satsning på 200 miljoner dollar och sex nya europeiska flyglinjer på Skavsta flygplats i Nyköping. Från den fjärde april blir det alltså lågprisflyg till bland annat Paris, Hamburg och Glasgow. Enligt Michael O´leary så kommer antalet passagerar inom ett år att överstiga en och en halv miljon vilket gör att Skavsta hamnar nära den brytpunkt på 2 miljoner passagerare om året som han menar krävs för att få lönsamhet på en flygplats. Skavsta har hitills varit TBIs enda flygplats som bara visat förlustsiffror i sina bokslut, även om det senaste året visat en viss förbättring. Men Skavstas VD Dot Gade Kulovuori hoppas nu att satsningen ska vända trenden, och inte heller hon ser snabbjärnvägen som oumbärlig. Kommunstyrelsens ordförande Göran Forssberg lovar nu att satsningen kommer att ge minst 1000 nya jobb till regionen och stora pengar till kommunkassan. Han menar också att Ryan Airs satsning ger goda argument för att kunna påverka banverket att tidigarelägga Ostlänken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".