Livstids fängelse för polismördaren

Den 55-årige man som i somras sköt ihjäl polismannen Fredrik Widén i Nyköping dömdes på tisdagen av Nyköpings tingsrätt till livstids fängelse för mord. Domen, som i stort går på åklagarens linje, kommer troligen att överklagas, säger försvarsadvokat Peter Althin.

Domstolen gick helt på kammaråklagare Pär Anderssons linje och dömde mannen till lagens strängaste straff för de brott han åtalats för: mord, försök till mord, olaga hot och grovt vapenbrott.

Precis som åklagaren och experterna i Socialstyrelsens rättsliga råd anser tingsrätten att mannen är tillräckligt psykiskt frisk för att kunna dömas till fängelse.

Polismannen Fredrik Widén skulle tillsammans med några kollegor den 20 juni hämta den psykiskt instabile 55-åringen enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård. När de närmade sig mannen i hans bostad i centrala Nyköping sköt han flera skott mot poliserna. Widén träffades av sju skott och avled omedelbart medan en av hans kollegor skottskadades i armen.

55-åringen är sedan tidigare känd av polisen och psykiatrin. För 13 år sedan dömdes han för dråp sedan han knivdödat en man på en krog i Nyköping.

Mannen ska betala 199 000 kronor i skadestånd till de drabbade och deras anhöriga.

Tingsrätten anser inte att 55-åringen var i en nödvärnssituation när han avlossade skotten mot poliserna. Enligt domstolen måste mannen ha förstått att skottsalvorna kunde vara dödande. Han anses därför med uppsåt ha skjutit ihjäl Fredrik Widén och skadat hans kollega.

Vid bedömningen av lämplig påföljd anser domstolen att Rättsliga rådets yttrande över 55-åringens psykiska hälsa är mer tillförlitlig än utlåtandet från den rättspsykiatriska undersökningen.

Som skäl för att döma 55-åringen till livstids fängelse framhåller tingsrätten att beskjutningarna är att likna vid en avrättning. Domstolen har också tagit hänsyn till att mannen tidigare dömts för att med uppsåt ha dödat en människa.

Tingsrätten har vid straffmätningen även tagit stor hänsyn till att offren var poliser.

”Att angripa polis på det sätt 55-åringen gjort är att angripa demokratin och rättsstaten. Även om mannen till följd av sin psykiska störning kan ha haft nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande är omständigheterna sådana att straffet skall bestämmas till fängelse på livstid”, skriver tingsrätten i sin dom.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".