Inget brott vid ingripande mot polismördare

Polisen begick inget brott i samband med ingripandet mot den 55-årige man som sköt ihjäl polismannen Fredrik Widén i Nyköping i somras. Förundersökningen läggs ned Chefsåklagare Jörgen Lindberg lade på fredagen ned förundersökningen.
– Misstanke om brott föreligger inte, säger han.

Chefsåklagare Jörgen Lindberg i Malmö inledde efter mordet en förundersökning för att klarlägga om polisen begick några fel som bidrog till den tragiska utgången. Han har granskat polisens insats och inte hitta några fel eller brister som är olagliga.

Jörgen Lindberg har inte funnit skäl att kritisera någon enskild polisman. Av det skälet lade han på fredagen ned förundersökningen.

Den 55-årige mannen dömdes i tisdags av Nyköpings tingsrätt till livstids fängelse för mord. Han fälldes även för att ha skottskadat en kollega till Widén när de båda skulle gripa honom.

Fredrik Widén och hans kollegor hade fått uppdraget att hämta den psykiskt instabile 55-åringen enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård. När de skulle gripa mannen i det hus 55-åringen bor avlossade han flera skott mot poliserna, varav sju träffade Widén och dödade honom.

För att kunna identifiera mannen hade poliserna fått ett foto av honom, men när dom möter honom utanför hans lägenhet känner dom först inte igen honom, men inser sen att det ärrätt person.

När de sedan försökte få stopp på honom skjöt den en polismannen i patrullen med sin pepparsprej mot mannen, men strålen träffar istället den andra polismannen i patrullen som förblindas och sätst ur spel.

Den förblindade polismannen försökte larma fler poliser till platsen och höde under tiden hur ett antal skott avlossades. Senare visade det sig att polismannen Fredrik Widén hade skjutits till döds i källargången.

När ytterligare en polispatrull fick kontakt med 55-åringen trodde de först att det var Patrik Widén, men insåg att så inte var fallet när 55-åringen öppnade eld. När Polisen besvarade elden skadades en privatperson av en flisa från en rikoschett.

Men att den här sortens missförstånd uppstår förvånar inte Chefsåklagare Jörgen Lindberg.

– Det är inget som är ovanligt att polismän jobbar med polismän de inte känner och det har inte påverkat utgången.

Han konstaterar att han bara har att ta ställning till om något brott har begåtts

– Det är det enda jag har att pröva. Kritik eller något annat är inte mitt uppdrag att granska.

Lars Håkan Skoog på Polisförbundet är lättad.

– Det var skönt att ingen enskild polis ställs till svars för vad som hände i Nyköping.

Björn Söderbergh
bjorn.soderbergh@sr.se

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".