Kampanj för oslänkbygge drar igång

Kommunerna och Landstingen bakom lobbyföretaget Ostlänken drar nu igång en intensiv kampanj för att övertyga Banverket och regeringen om att bygga hela ostlänken innan 2015. -Att vänta ända till 2020 på hela sträckan Järna - Linköping är för lång tid, säger Mattias Ottosson, socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping.
"Käre vän av Ostlänken, vi vill ha din hjälp. Vi måste tillsammans se till att flytta fram HELA Ostlänken", skriver de ansvariga bakom järnvägssatsningen. Och så ber man myndigheter, företag, organisationer, enskilda och föreningar att delta i remissen som Banverket gått ut med. Och det är bråttom. Remisstiden löper ut den 1 april. Den 4 augusti lämnar Banverket sitt slutliga förslag till regeringen. Men Mattias Ottoson räknar med att påverka regeringen även efter det att Banverket lämnat sitt förslag. Regeringen ska sen fatta beslut under hösten om vilka järnvägssatsningar som ska bli verklighet i Sverige de närmaste åren. Markus Sjöström, ordförande i pendlarföreningen Ostkanten i Nyköping, menar att det gäller att vara aktiv för att påverka banverket och regeringen. -Det är ju politik. Vi ska se till att det finns så många argument att man helt enkelt måste prioritera hela ostlänken, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".