Fortsatta arbetsmiljöproblem i Vingåker

Arbetssituationen för sjuksköterskorna inom äldre- och handikappomsorgen i Vingåker har åtgärdats till viss del, men fortfarande kan kommunen tvingas betala en straffavgift på hundra tusen kronor om inte arbetsmiljön blir mycket bättre.

Sjuksköterskan och skyddsombudet Maria Isgren anmälde den orimliga arbetsbelastningen för två år sedan och hon är delvis nöjd med dom åtgärder som genomförts, men det finns fortfarande problem.

– Jag önskar att vi från den första januari kommer att ha en stabil sjuksköterskegrupp, säger Isgren

Arbetsmiljöproblemen handlar om brister i ledarskapet vilket ledde till alldeles för hög arbetsbelastning för dom sjuksköterskor som jobbar inom äldre och handikappomsorgen i Vingåker.

Arbetsmiljöverket har gjort flera inspektioner och efter hot om straffavgift omorganiserade kommunen och det blev nya chefstjänster och även en extra sjuksköterska.

Men åtgärderna borde ha kommit tidigare menar Maria Isgren, sjuksköterska och skyddsombud.

En kollega till henne har blivit långtidssjukskriven med utmattningssymptom efter en lång tid med för hög arbetsbelastning och för mycket ansvar. Det beror på att personalen gör allt för att de äldre och handikappade ska få så bra omvårdnad som möjligt, säger Maria Isgren.

Arbetsmiljöverket kommer att följa upp med en ny inspektion i maj 2008 och tills dess ska den nya organisationen fungera så att arbetsbelastningen minskar för sjuksköterskorna.

Jenny Lindström
jenny.lindstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".