Somalier utan svenskundervisning i Eskilstuna

Kön till SFI i Eskilstuna, Svenska för invandrare, växer allt mer. Hundratals står på kö och vissa har väntat mycket länge. Kommunen hävdar att det beror på att fler flyktingar kommit till kommunen och på en tvist med ett undervisningsföretag.

---Jag kom 2006 och har inte kommit in på SFI. Då kör man fast och står stilla och blir frustrerad, säger Said Abdi från Somalia, som har väntat flera månader.

En anledning till den långa väntan är att han missade början på den första SFI-kursen som han kallades till. Trots påstötningar så menar Said Abdi att han inte fått något erbjudande om att börja på kursens. Men enligt kommunen ska alltså kön inte vara längre än ett par månader.

Said Abdi Rahman menar att han har väntat längre än så.

– Jag har själv gått dit och sagt att jag behöver en plats. Det är inte bara jag. Det är fler somalier som är i samma situation som mig. De som satt på flyktingförläggningen samtidigt har fått svenskundervisning i andra kommuner.

Malin Hernqvist, som är rektor för SFI i Eskilstuna, medger att köerna idag är för långa. Politikerna har satt en gräns för hur länge man ska behöva vänta på två månader. Dagens situation, med köer på fem månader, menar Malin Hernqvist är orimliga.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".