Få missbrukare tvångsvårdas i Sörmland

Få missbrukare i Sörmland tvångsomhändetogs förra året. I vissa kommuner gjordes inte ett enda omhändertagande. Ewa Gustafsson vid Lunds universitet, som har forskat om vård av missbrukare, är kritisk mot de sörmländska kommunerna, eftersom missbrukarna idag är väligt illa däran innan de kommer in i tvångsvården.
-Man väntar väldigt länge innan man använder sig av tvångsvården, säger Ewa Gustafsson. Förra året tvångsvårdades 19 vuxna missbrukare i Sörmland. I Gnesta, Katrineholm och Vingåker gjordes ett omhändertagande i varje kommun. I Flen och Trosa gjordes inte ett enda. Ewa Gustafsson har skrivit en doktorsavhandling om lagen av vård av missbrukare, LVM. Hon anser att många narkomaner skulle behöva bli tvångsvårdade, men blir inte det på grund av att den vården är dyrare än den frivilliga vården. I Flen finns det ett 50-tal missbrukare, enligt socialtjänsten. Och att ingen av dem tvångsvårdades för sitt drogberoende förra året ser socialchefen Lena Wass som ett bevis på att kommunen gör ett bra jobb. Ewa Gustafsson vid Lunds universitet, anser däremot att tvångvården kommer försent. -Man försöker med frivillig vård ibland in absurdum. Ser man till de fall somj jag har gått igenom kan man ifrågasätta varför LVM inte tillämpats på ett tidigare stadium, säger Ewa Gustafsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".