Somalier bildar kommitté

Många somalier som kommer till Sörmland har svårt att komma in i samhället. Det menar Somaliska föreningen i Eskilstuna, som därför är i startgroparna för att starta en kommitté, för kommuninvånare med ursprung i Somalia.

– Det här är den bästa taktiken att tackla problemet för tillsammans blir vi starka, säger Abdirisak Hussein som är med och jobbar fram kommittén.

Med kommittén hoppas Abdirisak Hussein att somaliers kontakt med Svenska myndigheter ska kunna underlättas, men även myndigheternas kontakt med somalier. 

Idag bor runt 300 somalier i Eskilstuna kommun, och enligt flera bedömare är det en på många sätt utsatt grupp, i behov av stöd, för att komma in i samhället.

I ursprungslandet är analfabetismen utbredd och landet är hårt drabbat av krig och fattigdom. 

Därför kan kontrasten till det nya hemlandet, Sverige, bli stor och de kulturella skillnaderna svåra att överbygga.

Det är länge sedan Abdirisak Hussein kom till Sverige, och det är svårare för dem som kommer hit idag, tror han.

Eskilstunabon Said Abdi Rahman, som kom till Sverige för några år sedan, tycker att en kommitté är en bra idé, som skulle kunna hjälpa.

– När man är ny måste man ha någon som visar vägen till utbildning och arbete den informationen finns inte idag, säger Rahman

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".