Byggnads ordförande beklagar dom

EU:s domstol har nu beslutat att fackförbundet Byggnads blockad av skolbygget i Vaxholm 2004 var ett omotiverat hinder för friheten för tjänster inom EU. Mats Engström ordförande för Byggnads i Mälardalen säger att det här är ett beklagligt beslut, ett bakslag för hela fackföreningsrörelsen och att det här kommer att öppna för fler oseriösa företag i Sverige.

Företaget i Vaxholm tvingades så småningom ge upp det pågående skolbygget i Vaxholm och kontraktet med kommunen revs upp. Blockaden ledde till att bolaget försattes i konkurs.

Arbetsdomstolen (AD) tog i mars 2005 ställning i konflikten genom ett provisoriskt beslut. Då bedömde AD att den fackliga blockaden inte stred mot reglerna. Men AD tog inte slutlig ställning, utan valde att vända sig till EU:s domstol och bad om hjälp med bedömningen.

Den lettiska regeringen har protesterat mot den svenska hållningen. Lettland ser den fackliga blockaden som ett brott mot EU:s grundlagar som garanterar fri rörlighet över gränserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".