Åtta års fängelse för dråp i Enstaberga

Under tisdagen dömdes en 52-årig man från Enstaberga, utanför Nyköping, till 8 års fängelse för dråp. Det var en natt i augusti i år som den nu dömde mannen flera gånger knivhögg en 45-årig kamrat till döds i sin lägenhet i Enstaberga.

Båda männen var berusade vid händelsen, och 52-åringen har haft svårt att minnas delar det som hände. Men klart är att han med en bågfil ska ha krossat skallen på 45-åringen och knivhuggit honom.

Efter tumulten, ringde 52-åringen själv efter ambulans. Han menar att han handlat i nödvärn eftersom den andra mannen plötslig, och helt oprovocerat gav sig på honom.

Men enligt tingsrätten så använde 52-åringen mer våld än nödvändigt, för att försvara sig. Det var i ett tillstånd av besinningslöst raseri som han högg ihjäl sin kamrat, konstaterar man i domen.

Den rättspsykiatriska undersökning som gjorts visar att 52-åringen inte var allvarligt psykiskt sjuk vid händelsen. 

Men delvis på grund av att han tog livet av den andre mannen, först efter att han själv blivit attackerad, och delvis eftersom han var berusad, så döms han till dråp, och inte till mord. Straffet blir åtta års fängelse.

Åklagaren Michael Forsberg hade yrkat på att mannen skulle dömas till tio års fängelse år för mord, alternativ dråp. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".