Kroniskt sjuka förlorar på ny sjukförsäkring

De som är kroniskt sjuka kan bli de stora förlorarna i regeringens förslag till ny sjukförsäkring. Försäkringsbolaget Folksam menar att miljontals svenskars sjukförsäkringar och olycksfallsförsäkringar riskerar att frysa inne när begreppet förtidspension upphör.
- Det känns som om de håller på att dra undan benen för en. Det räcker att ha blivit sjuk. Förslaget tar undan möjligheten att få en ljusning ekonomiskt, säger ms-sjuka Barbro Holmberg i Eskilstuna. Enligt regeringens förslag ska ingen beviljas permanent förtidspension från den första juli. I stället införs en sjukersättning för max tre år i taget. Hamnar i kläm Avsikten är att få fler sjukskrivna tillbaka i arbete. Men de kroniskt sjuka kan komma i kläm. Många sjukförsäkringar som tecknats privat eller genom fackförbund betalas enligt reglerna ut bara till de som uppbär permanent sjukersättning, exempelvis förtidspension. Men om ingen längre får ett permanent beslut så upphör även en sån försäkrings villkor och det blir inga pengar. På Socialdepartementet menar man att det är försäkringsbranschens sak att anpassa sina regeler om lagen skulle ändras. Förlorar 180 000 Barbro Holmberg har inte kunnat jobba sedan hösten 2001 på grund av nervsjukdomen ms. Hon hade räknat med permanent förtidspension men kan nu gå miste om cirka 180 000 kronor i utebliven försäkring. Peter Cornelius är produktchef på Folksam och han medger att regeringens förslag kan försätta Barbro och många andra i ett försäkringsvakuum. - Skulle det bli en verklighet då blir det luckor i de villkor som finns i försäkringarna där kravet för ersättning är beslut om förtidspension. Det berör personer med privata försäkringar eller de som omfattas av gruppförsäkringar och det kan vara miljontals människor som berörs.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".