Staffetläkare gör vården sämre

Inhyrd vårdpersonal gör att vården riskerar att bli sämre. Den bedömningen gör Dan Andersson, enhetschef för Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Örebro, som bland annat har ansvar för sörmland. Bara på vårdcentraler i sörmland är det i snitt 15 läkare som är inhyrda varje dag, året runt, enligt statistik från Landstinget. Och att hyra in läkare ökar pressen på ordinarie personal enligt Dan Andersson, som ser stafettläkarna som ett hot mot patientsäkerheten.
Debatten om hyrläkare i landstingen har ofta handlat om hur mycket pengar de kostar. I Sörmland kostade hyrläkarna över 30 miljoner kronor förra året - en ökning med 30 procent jämfört med år 2001, därför vill Landstingen gemensamt sätta stopp för hyrläkare, för att, "tvinga" läkarna att söka vanliga jobb inom landstingen, och på så sätt minbska kostnaderna. Dan Andersson, Enhetschef på Socialstyrelsens tillsynsenhet i Örebro, menar alltså att hyrläkarna också är en fara för patientsäkerheten, exempelvis genom att patienterna inte får samma läkare gång efter gång. Men Dan Andersson menar att det krävs mycket arbete från Landstingen för att systemet med inhyrda läkare försvinner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".