Gnesta sparar, barn och äldre tar smällen

Sammanlagt 23 tjänster i Gnesta kommun ska bort i år. Det blir konsekvensen av det budgetsförslag som presenterades där kommunen ska spara 40 miljoner kronor. Närmare 10 av tjänster försvinner från skola och barnomsorg.
Det blir barn och som äldre som får ta dom största smällarna när Gnesta ska komma tillrätta med sin gallopperande ekonomi. De budgetäskanden som kom från nämnderna i juni innebar ett underskott i år på 32 miljoner kronor till det förra årets underskott på åtta miljoner. För att kunna nå ett överskott på en procent nästa år så blir det förutom den tidigare beslutade skattehöjningen på 95 öre tuffa nedskärningar i år. Sex och en halv tjänst försvinner från grundskolan liksom skolpsykologen, flera barn och färre personal blir konsekvensen inom förskolan. Åtta miljoner sparas på indragna tjänster inom äldreomsorgen och räddnimngstjänsten blir deltidsbrandkår. Sammantaget 23 tjänster bort i kommunen - bakom förslaget står alla partier utom miljöpartiet och vänstern.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".