Pensionsavtal hotar polissatsning

Polisens nya pensionsavtal hotar nu den utökning av polisen, som just nu pågår i Sörmland.
112 poliser kan om de så väljer gå i pension vid 61 års ålder de närmast kommande fem åren.
Enligt planerna skulle myndigheten under samma period utökas med 100 poliser.

– Ja, det är ju ett scenario som inte är helt bra ur myndighetens synvinkel, säger Christina Vollmer, personaldirektör hos polisen i Sörmland.

Avtalet är ännu så länge helt färskt och dess konsekvenser på alla plan är ännu inte helt kända och analyserade. Men faktum är att 112 poliser kan komma att försvinna.

Marie-Louise Wallin jobbar på utredningsavdelningen i Eskilstuna och hon ska välja pension som snart hon har möjligheten.

– Livet har fler värden än att bara jobba från morgon till kväll dag ut och dag in. Jag vill kunna utnyttja min fritid medan jag fortfarande kan, säger hon.

– Familj, barn och barnbarn är viktiga delar i det här liksom segling och resor, berättar hon om de saker, som är tänkta att fylla hennes tid när hon blivit pensionär.

Vid skrivbordet intill sitter hennes kollega Willy Bäckström, som om han så vill skulle kunna välja att gå i pension redan nästa år.

– Jag tänker inte nappa på det, slår han fast.

– Jag trivs bra med mitt arbete idag och har inte riktigt grepp på hur ekonomin skulle komma att se ut om jag väljer pension vid 61, fortsätter han.

– Jag vill inte ta av min ålderspension i förtid, tillägger han.

Båda är annars eniga om att jobbet sliter; det har varit fysiskt tungt periodvis i yrkeslivet och även om jobbet på utredningsavdelningen inte är fysiskt krävande så tär det på det psyket.

– Vi hålls ju i samhällets utkanter hela tiden och det sätter sina spår, säger Marie-Louise Wallin.

Polisledningen har heller inte läget helt klart för sig när det gäller det nya pensionsavtalets konsekvenser för verksamheten.

– Men skulle flertalet välja pension vid 61 så äter det definitivt upp hela den planerade ökningen av poliser vi just hu håller på med här i Sörmland, säger Christina Vollmer, personaldirektör.

– Klart är också om det här blir en realitet att satsningen på nyutbildade poliser måste förlängas så att vi klarar av att fylla luckorna, fortsätter hon.

Men en ökning av poliskåren i Sörmland med 100 poliser de närmast kommande fem åren lär det inte bli. Inte med det nya pensionsavtalet.

– Vi har ju snackat om de här sakerna kollegor emellan och om folk gör som de har sagt så kommer flertalet att välja pension vid 61, säger Willy Bäckström, som själv är tveksam.

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".