Allt färre apatiska flyktingbarn

Allt färre flyktingbarn i Sverige blir apatiska, men det kan ta lång tid att återhämta sig. En tonårsflicka som kom till flyktingmottagningen i Flen för fyra år sen ligger fortfarande helt apatisk i sin säng. Inget har hänt, trots att hon fick uppehållstillstånd för ett år sen, berättar hennes storasyster Maria.

Jelenas är 18-gamal och blev misstrodd av myndigheterna i Sörmland när hon låg apatisk i sin säng, efter traumatiska upplevelser i sitt hemland Kazakstan. Nu har hon fått upprättelse och blivit klassad som flykting, och får därför stanna i Sverige.

Jelena blev misstrodd av sjukvården i Sörmland, när hon kom till Sverige för fyra år sen. Hon och hennes familj blev enligt familjen trakasserade av polisen i sitt hemland Kazakstan - pappan försvann och hon och hennes systrar blev våldtagna i sitt hem. Trots att både hon och hennes systrar hade cigarettbrännmärken på sin hud efter våldtäktsmännens terror, trodde inte de svenska myndigheterna på henne.

Jelenas fall är inte unikt. Anita Dorazio, som är ordförande i Asylkommittéen i Stockholm, säger att det blir svårare och svårare för flyktingar som inte har alla siffror i personnumret att få den vård de, enligt henne, har rätt till.

Lagarna för hur flyktingar ska tas om hand i sjukvården har inte ändrats, men det har däremot personalens bemötande gjort. Enligt Anita Dorazio är sjukvården för flyktingar mycket sämre idag jämfört med hur det var under nittiotalet.

En orsak till förändringarna kan vara nedskärningar i vården, säger Anita Dorazio, men hon tror också att det handlar om en förändrat synsätt på flyktingar, säger hon, ett synsätt som hon tror har att göra med bland annat EU:s allt hårdare flyktingpolitik.

Petra Levinsson
petra.levinsson@sr.se

Daniel Persson Mora

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".