"Barnen kan bli sjuka av vattnet"

En tvist om förorenat dricksvatten pågår sedan flera år mellan Flens kommun och Stockholms stad. Ingen lösning verkar vara i sikte. Flens kommun anser att det är en hälsorisk, men Stockholms stad tonar ned riskerna.
Det som har gjorts för att förbättra dricksvattnet har inte varit tillräckligt, anser miljöinspektör Ulf Malmsten. - Vi vill ha åtgärder som ger en säker och stabil kvalitet på vattnet framöver och det tycker inte vi att de har gjort. Det kan ju drabba barn som vistas där på sommaren. De kan bli sjuka. Kritik tillbakavisas Sture Svedjedal, som är fastighetsansvarig vid Stockholms stad och därmed ansvarig för vattenfrågorna på sommargårdarna i Flen, menar att vattnet på sommargårdarna är relativt bra. Han skyller den varma sommaren förra året på att det då blev lite mer föroreningar i dricksvattnet. Trots att tvisten har pågått i ungefär tio år så tycker Sture Svedjedal att Flens kommun kräver för snabba insatser. - Man kräver lite för snabba insatser. Eftersom gårdarna är stängda på vinterhalvåret kan man inte få kontinuitet i mätningar. Det otjänliga vattnet dyker upp då och då, men under en tioårsperiod så har vi ett relativt bra vatten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".