Arnöanstalten vägrar lyda arbetsmiljöinspektion

Trots att Arbetsmiljöverket för snart ett år sedan förbjöd Kriminalvårdsanstalten Arnö i Nyköping att fortsätta bedriva sin verksamhet på natten, om inte vårdarnas arbetsvillkor förbättrades, så har man fortfarande inte kommit fram till någon konkret lösning.
I februari förra året så krävde skyddsombudet på Arnöanstalten i Nyköping att antalet vårdare skulle utökas från två till tre vårdare per natt. Om det inte tillsattes fler nattvårdare så hotade skyddombudet med att stoppa nattarbetet på anstalten. Anledningen var att det var fler intagna på anstalten än det fanns plats för och skyddombudet ansåg att två vårdare var alldelse för få för att man skulle kunna sköta sina arbetsuppsgifter. Arbetsgivaren - kriminalvårdsmyndigheten - fortsatte att ha bara två vårdare i tjänst på natten och därför så begärde skyddsombudet att arbetsmiljöinspektionen skulle ingripa. Arbetsmiljöinspektionen gick på skyddombudets linje och förbjöd nattverksamheten på Arnöanstalten, om inte vissa villkor uppfylldes. Bland annat att man skulle vara tre nattarbetande vårdare. Två skulle ha genomgått kriminalvårdens grundutbildning. Kriminalvårdmyndigheten överklagade beslutet till regeringen som fortfarande snart ett år senare inte har fattat något beslut. I väntan på beslutet så har regeringen bestämt att anstalten ska ha tre vådrare på natten, men bara en behöver ha genomgått kriminalvårdens utbildning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".