Flyktingfrågor dåligt skötta

Myndigheternas tillämpning av flyktingpolitiken har blivit allt hårdare och mer summarisk. Det menar Mikael Abrahamsson som under mer än 10 år har arbetat som ombud åt asylsökande flyktingar. - Det är ett åsidosättande av rättsäkerheten för flyktingarna, säger Abrahamsson.
Efter vårt inslag i morse - då vi berättade att över 1000 flyktingar väntar på uppehållstillstånd i Sörmland idag varav en del har väntat i upp till sju år - så kommer nu kritik. Enligt advokaten Mikael Abrahamsson har migrationsverkets och utlänningsnämndens handläggning av flyktingfrågor blivit alltmer summarisk sen han år 1990 började arbeta som ombud för aylsökande flyktingar. -Jag har sett flera exempel den senaste året där myndigheterna inte ens har brytt sig om att göra en fullständing asylutredning. Cirka 220 flyktingar i Sörmland har väntat i upp till tre år på asyl, några ännu längre, en väntan som ofta upplevs som tröstlös. Mikael Abrahamsson har också varit ombud för många asylsökande barnfamiljer, och även här är han kritisk till hur flyktingpolitiken tillämpas. -Myndigheternas inställning rimmar inte med FN:s barnkonvention, säger Arbrahamsson, det enbart betingat av ekonomiska skäl. Man vill spara pengar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".