Gamla riksdagspolitiker får lön utan att jobba

Bara nio personer som var riksdagsledamöter förra mandatperioden har fått så högavlönade jobb att de inte får någon inkomstgaranti av riksdagen
Ungefär 80 gamla riksdagsledamöter lever på ersättningen från riksdagen på i snitt över 30.000 kronor i månaden. I Sörmland är det tre personer som har den inkomstgarantin. Två av dem har suttit på sörmlandsbänken i riksdagen, den tredje är en inflyttad stockholmare. Sörmlänningarna är dels vänsterpartisten Charlotta Bjälkebring från Mariefred som utmanövrerades i nomineringarna vid höstens val och dels socialdemokraten Anders Berglöv från Mellösa. Bjälkebring som nu läser matte och samhälsskunskap på komvux får drygt 33.000 kronor i månaden i inkomstgaranti för sina två mandatperioder i riksdagen, medan Anders Berglöv med färre riksdagsår får nöja sig med en betydligt mindre summa. Den tredje personen är Eva Johansson, tidigare socialdemokrat från Stockholms län, som numera bor i Eskilstuna. Även hon har en inkomstgaranti på drygt 33.000 kronor i månaden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".