Ryan air drabbas av krig i Irak

Om det blir krig i Irak kommer människor att flyga mindre. Luftsfartverket tror att flygresandet kommer att minska med 15 till 30 procent. Ryanair, som flyger från Skavsta i Nyköping, är ett av flygbolagen som kommer att drabbas.
- Generellt är krig och oroligheter är alltid negativt för resebranschen. Hur negativt det blir beror på omfattningen och vilka länder som blir inblandade, säger Reidar Svedahl, försäljningschef på Ryan air. Luftfartsverket räknar alltså med att flygresandet kommer att minska med 15 procent om det blir krig i Irak. Skulle kriget pågå så länge som sex till åtta månader tror Luftsfartsverket att nedgången kan bli hela 30 procent. Olägligt För lågprisflygbolaget Ryanairs del kan ett krig just nu inte komma mer olägligt. Ryanair har nyligen bestämt sig för att i början av april starta sex nya flyglinjer från Skavsta utanför Nyköping till olika destinationer i Europa. Reidar Svedahl, försäljningschef för Ryanairs verksamhet i Norden, säger att krigsrisken inte har rubbat planerna. Reidar Svedahl tror att Ryanair, precis som andra flygbolag, kommer att drabbas om det blir krig, men han tror att Ryanair kommer att klara sig lite bättre än konkurrenterna eftersom Ryanair är ett lågprisflygbolag: - Efter den 11 september gjorde Temo en undersökning om flygrädsla och Temo frågade bland hur resenärerna skulle påverkas om priset vore hälften så mycket. Då svarade folk att de skulle vara mindre flygrädda.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".