Länet

Jordens barns pris delas ut i Mariefred

Elever i skolor över hela Sörmland ska tillsammans med 16 miljoner barn och ungdomar i 87 länder världen över i år rösta fram pristagaren till jordens barns pris. Barn som är pigor, hemlösa och sexslavar är i fokus i år.

Priset, på en miljon kronor, ska gå till någon som jobbar för barns rättigheter och hjälper några av världen mest utsatta barn till ett bättre liv.

Årets prisceremoni hålls den 18 april på Gripsholms slott i Mariefred, där bland annat drottning Silvia är med och delar ut priserna.

1 450 svenska skolor med och delar ut priserna.

Årets tre slutkandidater till World’s Children’s Prize for the Rights of the Child (WCPRC, Jordens barns pris för barnets rättigheter), med en miljon kronor i prissumma, är:

JOSEFINA CONDORI, Peru, som i 15 år kämpat för flickor som arbetar som pigor i staden Cusco i Peru, ofta under slavlika förhållanden. Hon blev själv piga när hon var sju år och skildes från sin familj.

AGNES STEVENS, USA, som i 20 år kämpat för hemlösa barn i USA, där det finns en miljon hemlösa barn. Agnes driver verksamheten School on Wheels för tusentals hemlösa barn med hjälp av hundratals lärarvolontärer.

SOMALY MAM, Kambodja, som i 12 år räddat unga flickor som sålts som slavar till bordeller. Somaly var som barn själv sexslav. Hennes kamp har givit henne många fiender och dödshot. Hennes 14-åriga dotter kidnappades, våldtogs och såldes till en bordell.