Sörmland

Extra skolavgifter på väg hitta rätt nivå

De senaste åren har snart sex av nio sörmländska kommuner fattat beslut om hur stora avgifter föräldrar ska behöva betala för sina barn när de till exempel gör utflykter med skolan.

Det över två år sedan Skolverket uppmanade kommuner i landet att göra just det, alltså att bestämma summan.

I Eskilstuna pågår en just nu utredning som ska göra så att alla skolor ska hantera frågan på samma sätt. 

Johan Nilsson är ordförande barn och utbildningsnämnden Eskilstuna, men han är också förälder själv.

– Jag har varit med om att betala 1 500 kronor till en skolresa och jag vet att det är svårt att under ett föräldramöte ställa sig upp och säga att vi inte har råd med det här, säger han.

Grundskolan ska vara avgiftsfri, enligt skollagen, men en obetydlig summa per termin kan förekomma och det är upp till kommunerna att tolka hur stor en obetydlig summa är. De kommuner som hittills tolkat lagen - alla utom Gnesta, Trosa och Nyköping - har kommit fram till att det är mellan 50 och 100 kronor per termin. Det innebär i så fall att insamlingar till klasskassor där föräldrar väntas betala inte är möjligt längre. Eleverna får i stället själva jobba ihop alla pengar som behövs till en resa.

Dyra skidresor till exempelvis Romme under friluftsdagar har också upphört i de kommuner som valt att följa lagen. Och det här är något som upprör Anton Sjöström som går i 8: an på Djurgårdsskolan i Eskilstuna.

– Vi gör nästan bara tråkiga saker i skolan så något roligt borde vi väl också kunna få även om föräldrarna får skjuta till pengar, tycker han.

Men Johan Nilsson barn och utbildningsnämnden Eskilstuna ser det på ett annat sätt.

– Man måste lyfta till ett annat plan, ett solidarisk plan och inse att alla familjer inte har råd med det här. En 100-lapp hit och en tusenlapp dit är väldigt mycket pengar för enskilda familjer, slutar han.

Jonna Beglund
jonna.berglund@sr.se