"Sverige för passivt i Irakfrågan"

Socialdemokraterna är splittrade i frågan om hur konflikten i Irak ska lösas. Statsministern Göran Persson säger att Sverige stödjer ett krig mot Irak om FN:s säkerhetsråd tar det beslutet. Men en majoritet av Sörmlands socialdemokratiska riksdagsledamöter är emot ett krig, även om det sker med stöd av FN.
Elisebeth Markström från Nyköping sitter i riksdagen för socialdemokraterna och hon har inte samma åsikt som Göran Persson. - Nej, jag håller inte med honom. Jag tycker inte att det är rätt väg att gå och jag tror inte att FN kommer att fatta ett sådant beslut. Annan uppfattning Av de fyra, av fem sörmländska s-riksdagsledamöter, som vi har pratat med, är tre kritiska mot deras partikamrater i regeringen, som stödjer ett militärt anfall mot Irak om FN:s säkerhetsråd anser att det är nödvändigt. Fredrik Olovsson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Katrineholm, är en av dem som inte delar regeringens inställning. - Nej, jag tycker att jag själv och egentligen Sverige som nation skulle kunna ha en annan uppfattning än FN. Det kan ju hända att de 15 länder som sitter i säkerhetsrådet gör en felaktig bedömning och då måste Sverige kunna säga det. Laila Bjurling från Eskilstuna sitter också i riksdagen för socialdemokraterna. - Den svenska regeringen är lite för passivt avvaktande på vad FN kommer fram till istället för att påverka vad FN ska komma fram till.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".